Van hobby tot beeldbank

Alweer 50 jaar Van den Bosch Transporten, wat vliegt de tijd. Allereerst gaan mijn felicitaties uit naar de familie Van den Bosch en alle medewerkers. Een bijzondere mijlpaal om met recht trots op te zijn!

Eind jaren '80 van de vorige eeuw kwam ik samen met mijn broer voor het eerst op de hoofdvestiging in Erp om foto's te maken van de vele trucks die het bedrijf destijds al had. Voor velen misschien een rare hobby, voor mij een mooie combinatie van fotografie en de interesse in de boeiende wereld van transport. Ad van den Bosch en Albert Verstegen zullen in het begin ook zeker raar opgekeken hebben, maar desondanks mochten we toch steeds weer onze gang gaan.

Inmiddels zijn we ruim 20 jaar verder en de enorme groei die Van den Bosch Transporten in al deze jaren zowel nationaal als internationaal heeft doorgemaakt is niet alleen bewonderenswaardig, maar heeft er ook voor gezorgd dat het continu interessant bleef om foto's te maken van het equipement. De Nederlandse transportbedrijven Van der Donk en Van Heur, de buitenlandse transportbedrijven De Meulemeester, Patterson en Silo-Tank, de opening van de nieuwe vestigingen in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, de vele trucks in diverse klantkleuren, de komst van de 500ste truck en later de 1000ste truck in de vloot… Het zijn hoogtepunten die resulteerden in veel extra ‘werk’, maar vooral in een grote en afwisselende verzameling foto's. Foto's van eigen makelij, maar ook foto's gemaakt door mede-enthousiastelingen, (oud)chauffeurs en niet te vergeten door het bedrijf zelf.

In 2005 ontstond het idee om meer te gaan doen met dit beeldmateriaal. Besloten werd de foto's te plaatsen op een website. Het was niet alleen dé manier om de verzamelde foto's voor meer mensen bereikbaar te maken, het is tevens een goede manier om een beeld te schetsen van het equipement door de jaren heen. Getuige de vele positieve reacties op de website is dat geen verkeerde keuze geweest. Het overzicht zal nooit helemaal compleet zijn, maar dat is wel ons streven.

Van den Bosch Transporten behoort inmiddels al een tijdje tot de top 10 bulkvervoerders van Europa en is in de afgelopen 50 jaar gestaag gegroeid: van kleine wegvervoerder tot een logistieke dienstverlener van formaat. Ook de komende 50 jaar zal er ongetwijfeld weer veel veranderen. Ik hoop en verwacht dat Van den Bosch Transporten zich zal blijven ontwikkelen en door zal groeien op een manier waarop het bedrijf dat de afgelopen 50 jaar ook heeft gedaan. Met het leggen van de focus op het intermodale transport is de eerste stap hier immers al voor gezet.

Peter Elskamp
www.peterelskamp.eu

« Terug naar het overzicht